Stopp för kameraövervakning på skolor

Kameraövervakning har blivit en populär åtgärd mot skadegörelse på många skolor.  Men efter ett beslut från Datainspektionen ser det ut som att kameraövervakningseran är över. Bosse Åberg är vaktmästare på Thunmanskolan i Knivsta. Han tycker att skolans 15 kameror fungerar bra.

– Vi hade mycket skadegörelse tidigare och då beslutade vi att vi behövde kameror, och det har hjälpt, säger Bosse Åberg.

Datainspektionen vill värna om den personliga integriteten och sätter därmed stopp för allmän kameraövervakning inne på skolor dagtid, övrig tid och utomhus är det däremot okej. Beslutet som gäller sju skolor i Stockholm och Malmö blir vägledande för alla skolor i riket.

Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund lutar sig mot personuppgiftslagen i dagens beslut, han tycker att det gått lite slentrian i kameramonteringen ute på skolorna.

– För att intrång i den personliga integriteten, som kameraövervakning innebär, ska vara tillåtet så måste man göra en analys före införandet. Vi tycker inte att man verkar ha gjort det.

På Thunmansskolan i Knivsta är det gott om kameror sedan man flyttade in efter renoveringen för ett år sen. På expeditionen har man bara goda erfarenheter av den nya tekniken.

– Skadegörelsekontot är nästan noll kronor numera, det var det inte innan. Mobbingen är också något som vi tycker ser oss minska, säger skolutvecklaren Maria Sörlin.

Kamerorna på Thunmansskolan används aldrig för direkt övervakning, men händer något är det lätt att backa banden och kolla vad kamerorna dokumenterat. Bland eleverna på högstadieskolan är meningarna lite delade. Men när det kommer till kritan tycker dom flesta att det är bra med kameraövervakning.

– Det är bra men läskigt, säger en tjej.

– Ibland är det obehagligt att folk hela tiden ser, men det är ju bra i fall det händer något, säger hennes kompis.

August Bergkvist                                                                   august.bergkvist@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista