Åklagare yrkar på långt straff för Salamord

De tre unga männen misstänks för att ha misshandlat en 22-årig Uppsalabo till döds på öppen gata i Sala. Vid slutpläderingarna idag yrkade åklagaren att samtliga skulle dömas för mord.
-Med hänsyn till hur de genomfört misshandeln så menar jag att det är ett uppsåtligt dödande det är frågan om, säger kammaråklagare Per Hedman. Det var i mitten av mars som de tre männen misshandlade den 22-årige Markus Fredriksson från Uppsala med slag och sparkar. När han inte längre kunde försvara sig fortsatte misshandeln - de hoppade bland annat jämfotahopp mot den liggande Markus som skadades så svårt att han senare avled på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Enligt åklagaren skedde misshandeln helt oprovocerat och det menar han är en flera orsaker som gör att männen bör dömas för mord. Straffet är antingen livstids fängelse eller tio års fängelse. -Om jag fick yrka med hjärtat skulle jag säga att dom fick livstids fängelse med hänsyn till hur brutalt de genomfört dödsmisshandeln, men sen finns det andra omständigheter som deras låga ålder, säger Per Hedman. Han har lämnat till rätten att pröva den frågan. Enligt en av de åtalades försvarsadvokater, Lars Östensson, menar att domen bör gälla misshandel och vållande till annans död - att det var avsiktligt uppsåt kan åklagaren inte bevisa enligt Östensson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".