uppsala

Färdtjänstkaos fortsätter

Kaoset de senaste dagarna inom färdtjänsten i Uppsala kommun och som vi kunde berätta om igår i Upplandsnytt, har spätts på ytterligare efter det att resenärerna upptäckt effekterna av att taxameterpriserna höjdes i förrgår.

Måns Högström fick känna av de nya priserna då han åkte färdtjänst från jobbet till sin träning.
- Sträckan har hittills kostat ca 25 kr, nu kostar det 35, jag tycker att det är orimligt att det är så mycket dyrare, säger han.

Det har rått kaos inom Uppsalas färdtjänst de senaste dagarna. En mängd förändringar har införts samtidigt, men informationen till resenärerna kom inte ut. Många har heller inte fått de nya färdtjänstkort som de ska ha för att resa. Att informationen inte kommit ut beror till stor del på att kommunen tvingades dra tillbaka dom broschyrer som skulle skickas ut, efter att länsrätten stoppat kommunens planer på höjd egenavgift för resenärerna på kortare ressträckor. Men nu höjdes priserna ändå i onsdags, av andra skäl, och det är många som hört av sig om den höjningen, säger färdtjänstchefen Lena Lantz.
- Det är väldigt många som har upplevt att det blivit dyrt och de tror att vi höjt egenavgifterna, men det är nya avgifter hos entreprenörerna som är orsaken.

En fråga nu är hur den här höjningen av taxameterpriserna påverkar planerna på att också höja miniminnivån för egenavgifter från 20 till 40 kronor.
- Jag hoppas det blir en diskussion om avgiften totalt sett, säger hon.

Men för Måns Högström innebär redan taxameterhöjningen som gjorts färre resor med färdtjänsten, säger han.
- Ja självklart, min rörelsefrihet kommer att  minska.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista