uppsala län

"Bara en tillfällig uppgång"

Efter den senaste tidens allvarliga våldsbrott i Uppsala län så säger polisen i dag att allmänheten inte har anledning att oroas över ökat våld i samhället.

Polisens analys är nämligen att det handlar om en tillfällig ökning just nu. Christer Nordström är presstalesman vid polisen i Uppsala.
- Just nu är vi inne i en period där vi har ganska många våldsbrott, ett antal som är mycket allvarliga. Tittar man på motovet i dessa händer så är de mycket varierande, säger han.

Upplandsnytt har den senaste månaden rapporterat om flera allvarliga våldsbrott, några av dem till synes oprovocerade misshandelsfall. Bland dem finns misshandeln av en 80-årig man i Eriksberg i Uppsala i början av september, och så en händelse i tisdags där fyra män slog ned en 13-årig pojke vid Kvarntorget i Uppsala. Senast i onsdags rånades och misshandlades en man i Gottsunda. Men även om majoriteten av våldsbrotten, enligt polisen, inte är oprovocerade misshandelsfall funderar ändå människor på det här när de rör sig ute. Så här säger några som vi träffar på stan i Uppsala.
- Jag tänker på det när går där jag bor. När jag går själv och jag ser ett gäng med killar så går jag lite snabbare, säger Aladin Kango.

En annan vi träffar är Sonja Gårding.
- Jag är bara ute på dagen. På kvällarna vill jag inte gärna gå ut. Jag är rädd för gängbildningen, säger hon.

Men Erik Vildheim är inte orolig.
- Det som hänt är ju obehagligt. Men det inget jag funderar direkt på. Jag har inte fått uppleva nåt sånt själv, så jag känner mig ganska trygg, säger han.

Den allmäna uppfattningen hos polisen är att våldsbrotten inte ökar, däremot är det just nu en tillfällig period med ovanligt många våldsbrott, säger Chrster Nordström:
- Vi upplever inte att risken är större idag är tidigare. Det här går lite i perioder.

- Ska man vara orolig när man rör sig ute?
- Nej, det tycker jag inte att man ska vara. Däremot ska man vara vaksam på ställen där man kanske är ensam.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista