Uppländska kommuner bidrar till scientologirörelsen

Sex stycken av Uppsala läns kommuner har köpt tjänster av företag som, enligt SVT:s program Uppdrag Granskning, har kopplingar till Scientologikyrkan.

- Vi har ett antal fakturor från Narconon, på föreläsningar på skola och så är det några bokinköp från Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige, säger Staffan Viberg, kommundirektör i Enköpings kommun.

Visste ni om att att de här företagen har kopplingar till Scientologi kyrkan?

- Nej. Jag tycker att det är oerhört obehagligt att det finns företag som inte tydligt anger att de har sådana kopplingar, säger Staffan Viberg, kommundirektör i Enköpings kommun.

SVT:s program Uppdrag Granskning berättade häromdagen att Sveriges kommuner beställt tjänster från företagen som Narconom och Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige. Företag som, enligt SVT:s program Uppdrag Granskning, har kopplingar till Scientologi kyrkan. De senaste fem åren har kommunerna betalat för böcker, kurser, föreläsningar, bidrag och vårdavgifter för över 10 miljoner kronor, pengar som enligt Uppdrag Granskning, gått vidare till Scientologi rörelsen.

Sex stycken av Uppsala läns kommuner, Enköpings kommun, Heby kommun, Knivsta kommun, Tierps kommun, Uppsala och Östhammar kommun har alla beställt tjänster av dessa företag: Endast Håbo kommun och Älvkarleby kommun har inte gjort det. Det visar en rundringning som Upplands Nytt gjort.

Tarja Vulto, informationsansvarig på scientologikyrkan i Europa säger till Uppdrag granskning att pengarna som svenska kommuner betalat till de här organsiationerna inte går till kyrkan - men att organisationerna är initiativ som tagits av scientologer - och om de använder sig av Scientologi kyrkans grundares L Ron Hubbards metoder, så kan pengar gå till scientologikyrkans sekulariserade gren.

Staffan Viberg, kommundirektör i Enköpings kommun tycker att man nu måste skärpa kontrollen över vilka företag man gör affärer med:

- Vi har kommit fram till att vi inte ska anlita de här företagen och vi måste nu försöka skärpa kontrollen och informera varandra om att det kan finnas kopplingar av den här typen, säger Staffan Viberg, kommundirektör i Enköpings kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista