Genrebild. FOTO: Scanpix.
Uppsala

Ehec-smitta på restaurang i Uppsala

Flera personer som i september besökte en restaurang i Uppsala har konstaterats smittade av tarmsjukdomen ehec.

- De blev svårt sjuka, med kraftiga blodiga diarrér, och det kan sluta i njursvikt, säger Helena Lindblad, miljöchef på Uppsala kommun.

Det var för ungefär en månad sedan som landstingets smittskyddsläkare tog kontakt med miljökontoret i Uppsala. Under en kort period hade fem personer drabbats av besvär som är karaktäristiska för just ehec. Sjukvården satte in dialysbehandling för att rädda njurarna.

Ganska snart hittades en gemensam nämnare. Alla fem hade vid olika tillfällen ätit på en restaurang i centrala Uppsala.

Tarmsjukdom ehec har sin grund i e-kolibakterien och kan drabba både människor och djur. Vid tidigare EHEC-utbrott har bland annat nötkött, opastöriserad mjölk och grönsaker varit smittbärare. Ibland har folk också  blivit sjuka av bad i förorenade sjöar, det uppger Smittskyddsinstitutet.

Uppsala län har varit förskonat från EHEC-utbrott så miljökontoret i Uppsala ser allvarligt på saken, men vid inspektionen hittades inga felaktigheter.

- Så fort vi fick höra om det här så åkte vi till restaurangen och tog prover. Men vi har ännu inte kunnat spåra smittan, säger Helena Lindblad på miljökontoret.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista