Församlingsbor oroliga över kyrkornas framtid. FOTO: Scanpix.
Uppsala

Färre församlingar efter nästa val

Antalet församlingar i Uppsala stift minskar. Det visar siffror som Ekot tagit fram och som Upplandsnytt tagit del av. Stiftet har i dag 165 församlingar, men de planeras minska med 25-30 stycken efter nästa års kyrkoval.

Willy Hagel, strukturhandläggare i Uppsala stift, berättar att församlingsbor oroar sig för vad som ska hända med deras kyrkor.

- Det finns alltid församlingsbor som är oroliga för effekterna. Det handlar mycket om kyrkobyggnaderna, de undrar om hela kyrkan kommer försvinna. Men så är ju inte fallet, säger han.

- Det är ju redan i dag så att man inte har gudstjänster varje vecka, det är det som är ett av problemen, fortsätter Willy Hagel.

Den försämrade ekonomin beror på mindre intäkter från kyrkoavgifter genom minskat antal medlemmar i Svenska kyrkan. Det här drabbar framför allt mindre orter:

- Det blir ju framförallt kännbart på landsbygden där man har en del avfolkning, säger Willy Hagel.

En annan anledning till att man måste lägga samman församlingar beror på prästbrist. För att leva upp till kyrkoordningens formella krav på en församling, så måste man hålla en gudstjänst i veckan:

- Det finns ju ett samband mellan tillgången på präster och hur många präster man kan ha. Om man har ett större pastorat med många församlingar och kyrkor där man enligt kyrkoordningen ska fira en gudstjänst varje vecka, men man samtidigt har ett mindre antal präster, så kan det ju bli svårt att få det att gå ihop, säger Willy Hagel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista