Norrtälje

Eklund kan hamna på Norrtäljeanstalten

Anders Eklund, som erkännt att han mördat och våldtagit Engla Höglund och Pernilla Hellgren i Dalarna, kan komma att tillbringa sin tid i fängelse på Norrtäljeanstalten.

Ett av årets mest uppmärksammade rättsfall får sin upplösning på måndagen. Livstids fängelse är det sannolika straffet för dubbelmördaren Anders Eklund. Det tror till och med hans advokat.

När rättegången mot Anders Eklund avslutades för ett par veckor sedan överlät hans advokat Leif Silbersky till rätten att bestämma påföljd. Det kan tolkas som att Silbersky inser att livstid är oundvikligt sedan Eklund bedömts som tillräckligt psykiskt frisk för att dömas till fängelse. Eklund har erkänt mord och våldtäkt på 10-åriga Engla Höglund och 31-åriga Pernilla Hellgren.

Om Eklund döms till livstids fängelse och han inte överklagar kommer han att skickas till riksmottagningen på Kumlafängelset, där man bedömer brottslingarnas säkerhetsbehov innan de slussas vidare ut på anstalt.

Aggressiva
Eftersom Eklund gjort sig skyldig till sexbrott mot barn kommer han sannolikt att placeras på något av de fängelser som är specialiserade på att ta emot sådana fångar.

-Fångkollektivet i allmänhet har en benägenhet att vara aggressiva mot just sexbrottslingar, därför måste de skyddas, säger Kriminalvårdens säkerhetschef Christer Isaksson.

De anstalter som kan komma i fråga är Skogome, Norrtälje eller Härnösand.

I sin plädering betonade advokat Leif Silbersky att det viktigaste för Anders Eklund inte är straffets längd utan att han erbjuds vård.

Sexuell problematik
Enligt Martin Grann, professor i psykologi och utvecklingschef inom Kriminalvården, finns det goda möjligheter att vårda Eklund innanför murarna.

-Här finns både behandlingsprogram och möjlighet till individuell terapi, säger han till TT.

Men att Eklund själv vill ha vård betyder inte att han kommer att vara lättbehandlad.

-Att han erkänt mord betyder inte att han inser sin sexuella problematik. Det brukar vara svårt att motivera sexbrottslingar. De är vanligen väldigt förnekande och det tar tid att bryta igenom deras gamla attityder till kvinnor och sexualitet, säger Grann.

Domen meddelas i Falu tingsrätt klockan 11.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista