Norduppland

Fler översvämningar kan hjälpa mot mygg

En lösning på myggproblemet kring Nedre Dalälven skulle kunna vara en bättre vattenreglering. Det säger Håkan Ljungberg, insektsforskare vid Artdatabanken i Uppsala. Som det är nu är Dalälven hårt reglerad, men om flöderna vore mer naturliga så skulle stickmyggen inte vara så många, menar han.

- Vi har ju från naturvårdens sida länge kämpat för att man ska minska regleringen av Dalälven. Om man fick tillbaks de mer naturliga vattenståndsvariationerna skulle det missgynna översvämningsmyggen, säger Håkan Ljungberg.

Genom att låta Dalälven svämma över rejält ett par gånger per år, och inte som nu att den översvämmas lite då och då, så skulle stickmyggan missgynnas samtidigt som den övriga naturen gynnas menar alltså Håkan Ljungberg. Visserligen skulle översvämningarna bli större men och andra sidan så skulle igenväxningen minska och det sin tur skulle missgynna myggorna resonerar Håkan Ljungberg.

Thomas Jaenson, som professor vid Uppsala universitet, är också inne på att en bättre reglering av Dalälven skulle minska myggproblematiken.

- Jag tror att man skulle kunna göra mer för att återfå den mer naturliga situationen. Kanske göra livet lite drägligare för människor som bor där och också minska myggproblemet, säger Thomas Jaenson.

Men Martina Schäfer, forskare vid Uppsala universitet och operativ chef för myggbekämpningen kring Nedre Dalälven, håller inte med.

- Det har jag svårt att se, säge hon.

Är det nånting som ni undersökt inom projektet?

- Nej, det har vi inte gjort.

Varför inte?

- Det är ju egentligen vattenregleringsföretaget som ska göra det och vi har ju inte haft tid ock kraft att ge oss i kamp med dem också, avslutar Martina Schäfer.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista