Verkstad, Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Osäkra tider för fordonsindustrin

Efter att Volvo tidigare i veckan varslat 1400 anställda, och efter den senaste tidens finansoro i världen, är en del företagare i Uppland oroade. Enköpingsföretaget Smidesprodukter, som tillverkar delar till växellådor och motorer, är underleverantör till Volvo. Ägaren Gunnar Winkvist kan i dagsläget inte bedömma om man kommer att tvingas varsla personal, men är orolig för det:

- Med tanke på hur det ser ut i omvärlden måste man hysa oro för hur beläggningen blir framöver. Köplusten hos lastbilsköparna måste väl avta i takt med den försämrade efterfrågan på varor och produkter. Det är klart att det påverkar alla.

- Hur är stämmningen på fabriksgolvet bland de anställda?

- Det är väl alltid så att i orostider blir alla oroliga och nervösa. Även vi som företagsledare blir fundersamma, säger Gunnar Winkvist. 

Företaget Smidesprodukter AB har idag 70 anställda på två anläggningar i Enköping. Man har aldrig tidigare under företagets 25-åriga historia behövt säga upp folk trots nedgångar på efterfrågan.

Företaget Zetterbergs i Östervåla som precis har sagt upp 25 personer, tillverkar produkter åt lastbilar. Zetterbergs VD Torbjörn Eriksson säger att han inte vet om Volvos besked om produktionsnedgång kommer att innebära fler varsel.

- Det har vi inte en aning om idag, men vi är inte direkt kopplade till Volvo, det finns ju andra lastbilstillverkare. Vi har vidtagit åtgärder nu och jag hoppas att det skall vara tillräckligt, men det vet man aldrig. Jag tror att finansoron har större påverkan för framtida utveckling, än om Volvo säger upp 1400 anställda, berättar han.

Lari Honkanen
lari.honkanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista