Mediciner, Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
uppsala län

Privata läkare skriver ut dyrare mediciner

Privata läkare i länet skriver ut dyrare mediciner än dom landstingsanställda. Det visar siffror Upplandsnytt låtit ta fram. Om alla läkare skulle skriva ut de billigare och likvärdiga alternativen som finns skulle landstinget kunna spara 23 miljoner kronor på ett år, pengar som behövs till annat.

Thomas Lindqvist är apotekare på landstingets läkemedelsenhet och har tagit fram siffrorna:

- Problemet är att landstinget har det totala kostnadsansvaret för läkemedel, så drar kostnaderna iväg för läkemedel, måste vi dra in på andra områden. Så då vill vi gärna att man undviker att förskriva onödigt dyra läkemedelspreparat, säger han.

Med jämna mellanrum försvinner patenten på läkemedel vilket kan göra att det dyker upp billiga läkemedel med i princip samma effekt för patienterna som dom nyare och dyrare alternativen. Ett exempel är läkemedel för de vanliga sjukdomarna högt blodtryck och hjärtsvikt. En tablett ur den nya gruppen ARB kostar 5-6 kronor, medan en tablett ur den äldre gruppen ACE, där patenten försvunnit kostar runt 80 öre och den medicinska effekten är alltså i princip den samma för patienten.

Trots det skrivs det fortfarande ut en hel del läkemedel ur den dyrare gruppen i länet, och eftersom det är landstinget, och skattebetalarna, som betalar läkemedelsförmåner i form av högskostnadskort, kostar det flera miljoner kronor i onödan. Skulle alla Uppsala läns landstingets mål följas om att de billigare varianterna ska skrivas ut där det går, skulle 23 miljoner kronor kunna tjänas in varje år. Pengar som behövs till annat:

- Vi får nya nya läkemedel vid cancerbehandlingar, vi får nya läkemedel vid reumatiska sjukdomar. Vi måste hitta resurser för de här nya preparaten, berättar apotekaren Thomas Lindqvist.

Sifforna Upplandsnytt tagit fram visar att det generellt är de privata läkarna som skriver ut de dyrare alternativen. Tar man exemplet med de blodtryckssänkande läkemedlen igen, och tittar på vilka kliniker som skriver ut minst andel av de billigare alternativen, så är 8 av 10 privata. I andra änden hittas i stället mestadels landstingsdrivna.

Enligt Thomas Lindqvist på landstinget kan skillnaderna bland annat bero på att det är svårt att nå de privata läkarna med ny information men också på massiv marknadsföring från läkemedelsföretagen.

Gunnar Welander är läkare och ordförande i Svenska privatläkarföreningen. Han känner till skillnadena men säger att man arbetar med dem och de minskar successivt. Framförallt tror han skillnaderna beror på att privatläkare generellt sett är äldre:

- Har du varit läkare under länge och har sina terapitraditioner så kan man kanske vara mindre benägen att ändra, förklarar han.

Hur ser du på det ekonomiska ansvaret hos de privata läkarna?

- Vi har samma ekonomiska ansvar som läkare oavsett anställningsform, det är dock ett litet glapp mellan grupperna som vi hoppas inom kort ska suddas ut, säger Gunnar Welander, ordförande i Svenska privatläkarföreningen.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".