Nu sparar Uppsala 30 miljoner på de äldre

Besparingarna inom Uppsala kommun fortsätter. Den här gången handlar det om 30 miljoner kronor inom äldreomsorgen. Kvalitén ska inte försämras, men det kommer leda till personalminskningar.
-Vi har ett uppdrag, att ge en god omsorg till de äldre och det uppdraget står fast, säger Magnus Johannesson, äldreomsorgschef. Äldreomsorgen i Uppsala kommun kostar närmare en miljard kronor om året, vilket är för mycket. I år ska 27,5 miljoner sparas. Det motsvarar 80 heltidstjänster. -Det kan finnas inslag av att man uppfattar att kvalitén blivit sämre, medger Magnus Johannesson. Hur neddragningarna ska gå tilll är inte klart än, men han säger att det handlar mycket om att göra om organisationsformerna, att minska på restider, nyckelhantering och att man till exempel lär sig att städa snabbare. Inom hemtjänsten måste snittkostnaderna ner med nära 20 procent per timme ser man över vad de gamla kommundelarna med billigast hemtjänst har att lära ut. -Konstigt att det just ska sparas på gamla och sjuka, säger en kritisk Stig Ljunglund, boende på Kronparksgården. -Men vi har ju ändå ett fint musikens hus, så vi måste ju ta pengarna nånstans ifrån, tillägger han ironiskt. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".