Uppsala

Vuxna ska "vandra" på internet

Internet är en viktig mötesplats för barn och unga, men allt som händer där är inte av godo. Därför vill nu Brottsförebyggande rådet i Uppsala att fler vuxna ska finnas där.

Tillsammans med socialtjänsten i Uppsala kommun ska dom nu därför börja med vad som närmast kan liknas vid nattvandringar fast på internet.

- Nätet är en stor verklighet och en levande miljö för barn och unga idag. Man kan säga att barn och unga som är under 20 år idag är digitala infödingar, och vi vuxna är digitala invandrare. Vi är inte alls med på banan som vi är ute i de fysiska verkligheten, säger Claes Tollinger från socialtjänsten.

Men hur ska det gå till rent praktiskt det här?

- Vi ska titta på lagen och se vad vi som kommunala tjänstemän har rätt att göra, och så ska vi se vilka communitys som kan komma ifråga. En annan del är också att vi ska kika på om det finns möjlighet för Uppsala att starta en egen lokal community säger AnnChristine Dahlén från BRÅ, och Claes Tollinger fortsätter:

- Det finns redan på flera vissa andra ställen. Skillnaden mellan de här virituella miljöerna ungarna surfar på redan, så finns här personal, fritidsledare kan man säga, och det är den stora skillnanden.

Märta Hulth
marta.hulth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista