Birgitta Stein Åberg från PRO vill ha fortsatta utredningar om äldres mediciner.
Uppsala län

Många mediciner hos länets äldre

Hälso- och sjukvården i Uppsala län får både ris och ros i en ny rapport från Sveriges kommuner och landsting och Socialstyrelsen. När det gäller brister ligger Uppsala län bland annat bland de högsta i riket när det gäller andelen personer över 80 år som använder mer än tio olika läkemedel.

Birgitta Stein Åberg på PRO i Uppsala län:

- För det första kan man vara glad över att det finns läkemedel. Men däremot när det är så många som tio så måste man bli lite vaksam på om det skrivs ut för mycket, och om det skrivs ut felaktigt.

I rapporten ”Öppna jämförelser av hälso- och sjukvården 2008” får Uppsala län bra betyg inom vissa områden, men inom andra finns det fortfarande förbättringsmöjligheter.

Några områden där det fungerar bra i dag är hjärtsjukvården, förlossningsvården och så är dödligheten i stroke bland de lägsta i landet. Men som sagt så finns det andra delar där man måste bli bättre.

Tillgängligheten till exempel är fortfarande inte tillfredställande, fortfarande är det många som inte kommer i kontakt med sin läkare inom rimlig tid. Folkpartistiska landstingsrådet Isamil Kamil säger att det ser olika ut på olika vårdcentraler i länet:

- De flesta av våra vårdcentraler klarar av målet. Men nu finns det en och annan som inte gör det, och det gör att genomsnittet blir mindre.

Men vad ska ni göra för att de ska klara det?

- Vi har ju redan nu satt igång med arbetet, och vi kommer att fortsätta med förbättringsarbetet.

Andra saker som landstinget måste förbättra, enligt rapporten, är den ortopediska vården. De får i stort sett bottenbetyg inom alla sina områden. Och så var det det här med många olika läkemedel till äldre. Där anser Birgitta Stein Åberg på PRO att landstinget måste se över medicinernas biverkningar och hur läkemedel fungerar ihop med varandra:

- Jag tycker att det är ett stort problem, man måste fortsätta se över hur läkemedel interagerar med varandra , säger hon.

- Jag tycker det är ett jätteviktigt område, läkemedel och våra äldre. I landstingsplan och budget har vi fokuserat på detta område och det måste minskas. Är det så att man inte klarar av det som gäller exempelvis vad det gäller rekommenderat läkemedel-listan när det gäller antal läkemedel som måste minskas när det gäller äldre, så kommer det straffa sig, säger Ismail Kamil.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista