Uppsala klarar inte krav på barnomsorg

Uppsala kommun får nu kritik av skolverket för att kommunen inte klarar att ge barnsomorg till alla inom den tid som lagen kräver.
Förra månaden fanns en kö på 150 barn i Uppsala kommun som hade rätt till plats inom barnomsorgen men som ändå inte fick det. - De har tre till fyra månader på sig, efter att de har fått veta att föräldrarna vill ha en plats, att fixa fram en plats men det lyckas de inte med just nu och därmed bryter de mot skollagen, säger Tomas Johansson som är undervisningsråd på skolverket. För ett år sen fick Uppsala kommun kritik av skolverket för samma sak. Och på skolverket är man förvånade över att kommunen trots kritiken den gången inte fått ordning på barnsomorgen. Uppsala kommun säger att de beror på dålig ekonomi men skolverket tar ingen hänsyn till utan de utgår från de lagar och regler som finns. Uppsala kommun har till skolverket lovat att problemet ska vara löst i höst. Och skolverket tänker återkomma då för att kontrollera att det blivit så. Skolverket har inga bestraffningsmöjligheter för kommuner som inte rättar sig efter verkets kritik, men kritiken brukar vara tillräcklig. - Kommunerna har en vilja att följa skolverkets beslut och jag tror att även Uppsala kommun kommer att sträva efter att göra det, säger Tomas Johansson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".