NORRTÄLJE

Sjukhus får kritik för överbeläggningar

Norrtälje sjukhus kritiseras av Socialstyrelsen för sommarens överbeläggningar. Myndigheten, som har granskat sex sjukhus runt om i landet, anser att patientsäkerheten sätts på spel när en vårdavdelning tar in för många patienter.

Viss självkritik går att ana när TioHundras VD Lars Skoglund blickar tillbaka på sommaren 2008.

-I år hade vi en period när vi hade en överbeläggning, en ganska kraftig sådan.

Socialstyrelsen ser en rad risker med överbeläggningar på sjukhus. Det handlar om allt från ett värdigt omhändertagande och förväxling av läkemedel till smitta av den antibiotika- resistenta bakterien MRSA.

I de fall där en patient blir inskriven på en avdelning men får vård på en annan kan den sjuke gå miste om viktig specialkompetens från personalen. I granskningen av överbeläggningar i Norrtälje konstaterar Socialstyrelsen att personalen haft rätt så bra koll på patienterna, men att vården i vissa fall sinkats på grund av tidsbrist och kunskapsbrist.

Den högste chefen Lars Skoglund är väl medveten om att för stora överbeläggningar rimmar illa med patiensäkerhet.

-Visst, blir det för många patienter går det inte att hålla samma bevakning och tillsynd på alla.

I Norrtälje beror överbeläggningarna ofta på att patienter, ur sjukhusets synvinkel är färdigbehandlade, men samtidigt inte tillräckligt kuranta för att komma hem.

Ledningen för det kommun- och landstingsägda vårdbolaget TioHundra, som sköter all vård och omsorg samt Norrtälje Sjukhus har en lösning. Det handlar om att bygga om vårdboenden, exempelvis den gamla långvårdskliniken Roslagens Sjukhus, till rehabilteringshem. Men det bygger på att politikerna är intresserade.

-Vi har funderat på att bygga upp en slags mellanvård. Vård utanför sjukhuset där man kan få medicinsk tillsyn men som inte är av samma dimensionering som på ett sjukhus. Kan vi få fram ett sånt beslut skulle det kunna gå relativt snabbt, säger Lars Skoglund.

                                     August Bergkvist august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista