Landstinget kräver tillbaka läkemedelsförmåner

Nästa år kommer Uppsala läns landsting att kräva tillbaka delar av de pengar som betalats ut i onödiga läkemedelsförmåner till länets mottagningar. Når mottagningen inte  landstingets mål om att skriva ut billigast alternativ när det går, får man betala igen.

- För att tydliggöra den här besparingsmöjligheten. Att alla ska känna ett ansvar och också att alla ska behandlas så lika som möjligt oavsett om man är landstingsanställd eller om man har privat mottagning, det säger apotekare Thomas Lindqvist på landstingets läkemedelsenhet.

Tidigare har Upplandsnytt berättat att landstinget i Uppsala län förlorar runt 23 miljoner kronor per år när läkarna inte når upp till de satta målen om att skriva ut billigare patentlösa läkemedel när det går, utan istället använder de dyrare. De ökade kostnaderna för det hamnar hos landstinget via förmåner som högkostnadskort. Återbetalningen kommer gälla såväl privata, upphandlade som landstingsdrivna kliniker.

- Man orsakar en merkostnad för landstinget om man inte når upp till de här förskrivningsmålen. Så då har vi sagt att under första året så är det 50 procent av den här merkostnaden man får betala tillbaka till landstinget och andra året så är det 100 procent av kostnaden.

För upphandlade verksamheter, som vårdcentralen i Sävja i Uppsala till exempel, finns nu dom här kraven i avtalen. För landstingets egna verksamheter ska beslut fattas i oktober och för de helt privata pågår diskussioner just nu.

Thomas Lindqvist på landstinget hoppas att det här ska minska onödiga förskrivningar och frigöra pengar:

- Det är vår förhoppning att det här ska minska undan för undan och det bästa är som sagt att den medicinska nyttan är densamma. Sen kommer det ju vara nya läkemedel som tappar sina patent, och nya förskrivningsmål som kommer tas fram. Så det här är en process som hela tiden förändras.

                                     Klara Johansson klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista