uppsala

Stor kampanj mot farliga nätmediciner

Många av de mediciner som säljs över internet är livsfarliga. Det menar Läkemedelsverket i Uppsala, som i dagarna drar igång en stor informationskampanj.

– De senaste åren har utbudet växt enormt och det är svårt att skilja falskt från äkta, berättar Kerstin Hjalmarsson, som arbetar mot illegal handel på Läkemedelsverket.

Med en spektakulär informationskampanj, den största verket någonsin har gjort, ska svenska folket upplysas om att många av de mediciner som till synes seriösa internetapotek säljer kan vara allt från helt verkningslösa till rent livsfarliga.

Med jämna mellanrum får Livsmedelsverket rapporter om folk som blivit mycket sjuka av falska mediciner, dödsfall har förekommit.

Nyligen gjorde Läkemedelsverket en undersökning av bantingsläkemedel man beställt från några sajter. Preparaten visade sig vara mycket farliga.

– Det visade sig att produkter innehöll efedrin, som kan ge allvarliga biverkningar på hjärt-kärl-systemet. Det fann vi i produkter där det inte deklarerats, så det är ett stort folkhälsoproblem, säger Kerstin Hjalmarsson på Läkemedelsverket.

Enligt världshälsoorganisationen WHO omsätter handeln med dem farliga medicinerna många miljarder euro varje år. På Arlanda flygplats har man märkt av en rejäl ökning av medicinförsändelser. Förra året hittades 165 000 narkotikaklassade tabletter, i år nåddes den nivån redan i juni.

Stefan Rydell, är biträdande gränsskyddschef på tullkontoret på Arlanda.

– Vi ser, framför allt när det gäller potenshöjande, att de pirattillverkade har ökat. Vårt sätt att få stopp på det här är bra samarbete med transportföretagen och sedan tror jag att den här kampanjen kan göra folk mer medvetna, säger Stefan Rydell. 

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".