Kraftig ökning av elbehandlingar

Antalet behandlingar med el, så kallad ECT, inom psykiatrin i Uppsala län har ökat kraftigt. Åsa Pehrsson genomgick elbehandlingar mot sin depression och självskadebeteende och hon är kritisk till metoden.

Hon fick bland annat problem med minnesförluster, en biverkning som är vanlig.

- Innan jag gick ner på ECT:n skrev jag ner vad jag hette och mitt personnummer och sånt där på en lapp, för att jag tänkte att jag skulle glömma bort det till nästa gång. Och det var också den här ständiga ångesten kring vad jag kommer att ha glömt nästa gång och vad kommer tillbaka, det vet jag aldrig, berättar hon.

År 2000 gjordes knappt 380 behandlingar med ETC i länet och förra året var siffran uppe i nästan 1400.

ECT är en psykiatrisk behandlingsmetod där en svag elektrisk ström framkallar epileptisk aktivitet i hjärnan, en form av kramper.

Metoden används framför allt vid djupa depressioner och ses som den mest effektiva behandlingen på det här området. Genom åren har metoden blir allt vanligare i Sverige och inom psykiatrin i Uppsala län. På sju år har antalet behandlingar här i landstinget ökat från knappt 380 till nästan 1400 förra året.

Malgor Zata Szmidt är överläkare vid landstinget och verksamhetsansvarig för elbehandlingarna. Hon säger att ökningen av användningen bland annat beror på att allt fler blir sjuka i depression, framförallt äldre, och att det är en bra metod.

- Den här behandlingen är ju klart att föredra vid vissa mycket svåra tillstånd, till exempel vid svåra depressioner där man har haft flera kurer med anti-depressiva som inte har hjälpt.

En som är tveksam till det ökade användningen av elbehandlingar är Johan Cullberg, före detta överläkare och professor i psykiatri. Han tror att ökningen beror på en resursbrist inom pyskiatrin, brist på vårdplatser och på kunskap:

- Uppsala är ju inte känt för att ha mycket psykoterapeutisk kompetens, utan det är en ganska stark tradition för biologiska behandlingsmetoder. Så jag kan tänka mig att dom har kommit ännu mer i svang just nu.

Men Malgor Zata Szmidt tror inte det är hela sanningen:

- Det kan tänkas att man har haft en period då man tagit till den metoden som man vet är både snabb och effektiv och kunnat få patienter friska snabbt på det sättet, men jag tror knappast att det är något som ersätter andra behandlingsmetoder.

Ser du inga risker med den här krafiga ökningen?

- Nej, inte just nu. Inte vad jag kan se.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Fakta om ECT

ECT, eller elektrokonvulsiv behandling, är en psykiatrisk behandlingsmetod där en svag elektrisk ström framkallar epileptisk aktivitet hjärnan. Metoden uppfanns på 30-talet.

På 50-talet började narkos och muskelavslappnande användas för att minska kramperna i samband med behandlingen. Sedan dess har metoden förfinats och blir vanligare och vanligare i Sverige för varje år.

Vanliga biverkningar är tillfällig huvudvärk och minnesproblem. De som förespråkar metoden menar att även depressioner påverkar minnet negativt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista