Uppsala län

(S)-resa till Kanada för 350 000 kr

En studieresa som en grupp landstingspolitiker från Uppsala läns landsting åkt iväg på väcker blandade reaktioner. Det är den socialdemokratiska gruppen i landstingsfullmäktige, 27 personer, som befinner sig i Toronto i Kanada.

Resan kostar per person 13 000 kronor, sammanlagt drygt 350 000 kronor, och bekostas med landstingets pengar. Folkpartiets Ismail Kamil är kritisk:

- Jag skulle aldrig, som gruppledare för folkpartiet, göra sådana här resor. Jag tycker att 13 000 kronor per person är för mycket.

De 27 socialdemokraterna åkte i måndags och kommer hem på fredag. En av deltagarna, oppositionslandstingsrådet Börje Wennberg, säger att resan är nåt som partigruppen samlat ihop till under flera år genom att bland annat ta ut lägre arvoden i partiarbetet:

- Vi har ett system i landstinget där vi under mandatperiodens fyra år kan samla på oss pengar så vi har möjlighet att göra en längre resa.

- Att vi väljer Kanada beror på att Kanada är ett väldigt intressant land. I vissa avseenden har de kommit längre än vi, det gäller psykiatri, i viss mån primärvården, det gäller deras arbete med volontärer som ju i princip inte finns alls i Sverige.

Är resan värd pengarna för skattebetalarna?

- Ja, ställer man frågan så är svaret ja. Visst kostar flygresan och boendet, det ska inte förnekas, men det är ändå rimliga summor.

- Och det här innebär ju att vi får satsa nästan alla våra partipengar till det här, vi får hålla igen väldigt mycket under resten av mandatperiodens fyra år.

Av de 27 deltagarna utgörs 26 av den socialdemokratiska gruppen i landstingsfullmäktige. Den 27:de  resenären är socialdemokraternas distriktsombudsman Bertil Kinnunen, vars resa också finansieras med skattepengar från landstinget, trots att han inte har något förtroendeuppdrag i landstinget:

- Han har formellt inget förtroendeuppdrag, men det betalas också, säger Börje Wennberg.

Vad tycker du om det, är det korrekt?

- Ja, i och med att han gör en hel del arbete åt oss, vi använder honom ganska ofta.

Facken inom landstinget är kluvna i sin inställning till resan. Anna Rask-Andersen, Upplands Allmänna Läkarförening:

- Jag tycker det är bra att landstingspolitiker lär sig om andra länders sjukvårdssystem. Det man kan fråga sig är om så många hade behövt åka, det blir ju dyrt.

Agneta Wiberg, Vårdförbundet:

- Jag tror att det är bra för vårt landsting att vi får den kompetensen som de tittar på. Det enda som jag tycker är tråkigt är att det är ett enda politiskt parti som åker, jag tycker att det varit bättre om det varit hela landstingsstyrelsen.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".