Lisbeth Wahlström och Ingemor Danielsson på Akademiska
Uppsala

Sjuksköterskor ifrågasätter facket

Sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset är besvikna på både vårdförbundet och på landstinget, efter att förhandlingarna om ett lokalt löneavtal strandat.

Lisbeth Wahlström, Maria Aslani och Ingemor Danielsson är sjuksköterskor på hjärt- och lungmottagningen. De funderar på om vårdförbundet borde ha tackat ja till arbetsgivarnas slutbud:

- Det hade ju i alla fall gett oss någonting, nu får vi ju i princip ingenting. Det känns inte heller sjysst.

- Man kanske inte kan kräva att få allt eller inget. Det är ju det som är den stora grejen med förhandlingar, man kanske får gå halva vägen var lite grann.

Agneta Wiberg är vårdförbundets ordförande i Uppsala. Hon håller inte med om att sjuksköterskorna skulle ha fått mer pengar om vårdförbundet skulle ha gått med på landstingets slutbud.

- När vi gjorde bedömningen av det totala värdet, så kan inte vi se att våra medlemmar kommer få mindre pengar om vi följer det centrala avtalet.

I andra län har Vårdförbundet fått bättre lokala avtal än i Uppsala län och Lisbeth Wahlström funderar på att söka jobb utanför Uppsala.

- Det är min fundering, om det är värt att vara kvar här.

Så här säger Lotta Halling, landstingets personaldirektör:

- Alla landsting har inte gett mer. Vi måste titta på vilka lönenivåer vi har i landstinget i Uppsala och vad tillåter vår ekonomi, och då har funnit att 12 miljoner är vad vi kan ge.

Lari Honkanen
lari.honkanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista