Uppsala Stadhus
uppsala

Besparingar väntar i Uppsala kommun

Uppsala kommuns budget kan komma att göras om Investeringar kan bli tvungna att skjutas på framtiden och besparingar i kommunens verksamheter kan också bli aktuella för att möta lågkunjunkturen och den ekonomiska krisen i världen.

- Vi har ju kunnat kosta på oss att ha ganska höga investeringsnivåer och det är saker man kanske måste skjuta på ibland.

- Vad kan det bli som ni får skjuta på?

- Det är för tidigt att säga än så länge, men vi måste vidta åtgärder så att den ekonomiska åtstramning som behövs till 2010 sker så smidigt som möjligt för medborgarna.

Uppsalas ledande politiker har nyligen träffats för att se över och diskutera de nya ekonomiska förutsättningarna i och med den ekonomiska krisen i världen. Den främsta orsaken är att skatteintäkterna väntas sjunka under perioden 2009-2012. Om ingenting görs nu kan kommunen ligga 150 miljoner kronor back vid 2012.

Budgetchefen Torsten Skatt tar nu fram förslag till besparingar och säger att det sannolikt blir besparingar på flera håll i kommunen framöver.

- Jag måste faktiskt erkänna att jag är lite orolig. Vi har inte sett var det här landar än, men alla varsel som läggs, de slår ju direkt mot den offentliga sektorn genom minskade skatteintäkter, säger Torsten Skatt

Och det är varslen som även oroar socialdemokraten Jan Ask mest i nuläget.

- Staten måste gå in med pengar till vuxenutbildning och forskning och utveckling för de personer som förlorar jobbet, och eftersom det är många som gått ut a-kassan så kan det här bli kännbart för många i Uppsala kommun. Det innebär att det kan bli påfrestningar på socialbidragskostnaderna, säger Jan Ask (s).

Mona Wahlund

mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista