Extra säkerhet i rätten efter dödshot

Serveringstillståndet för Påvels/Baldis i Uppsala var idag uppe till förhandling i länsrätten. Eftersom vice ordföranden i den nämnd som beslutade att dra in serveringstillståndet har fått ett dödshot, så var säkerheten skärpt under förhandlingen, och alla som skulle in i rättssalen visiterades.
Bakgrunden till dagens förhandling var att nämnden för serveringstillstånd för en knapp månad sedan förbjöd företagsgruppen bakom krogarna Påvels, O'Learys och Baldis, eller Strada som den bytt namn till, att servera alkohol. Orsaken var ekonomiska brister, bland annat skulder hos kronofogden. Ett tiotal personer satt på åhörarläktaren när parterna möttes i länsrätten idag, men ändå var det många som saknades. Ingen av dem som har med företagen bakom krogarna att göra, och som skulle varit i rätten idag, dök upp. Förhandlingarna hölls ändå och de handlade mycket om hur kommunens handläggning gått till, men länsrätten fattade inget beslut idag. Orsaken till den ovanliga åtgärden att ha säkerheskontroller vid en länsrättsförhandling var alltså det brev som skickades till kommunen, adresserat till nämnden för serveringstillstånds vice ordförande Maj-Britt Andersson, två dagar efter beslutet om att dra in serveringstillståndet. Brevet innehöll en pistolkula och ett dödshot: - Det stod ge mig tillstånd, eller dö, säger Maj-Britt Andersson. - Det är ju obehagligt det här, men det är ju viktigt att man inte backar för konstiga hot, tillägger hon. Maj-Britt Andersson tror själv att hotet är kopplat till krogarna Påvels/Baldis. Krogföretagens advokat Staffan Krüger, menar däremot att hotet inte har med krogarna att göra: - Det ligger ju inte i restaurangens intresse att göra en sådan sak, utan det här är antingen ett dåligt skämt, eller så är det något som kommer från en konkurrent. Hos polisen utreder man just nu dödshotet. De har ännu ingen misstänkt. Sven Knutsson, chef på brottsspaningsroteln, är förtegen men säger att de tar hotet på allvar. - Vi ser allvarligt på det eftersom det ju är en person som är satt att fatta ett beslut och de personerna får man ju inte hota så här. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".