uppsala

Ny vindkraft från Uppsala till Falkenberg

Uppsalaföretaget Vertical Wind i Uppsala, som utvecklar en ny typ av vindenergi, säljer fyra vindkraftverk till elbolagen E.On. och Falkenberg Energi.

De nya vindkraftverken som bland annat utvecklas av Mats Leijon vid Vertical Wind och Uppsala universitet, har blad som roterar kring sin egen axel och liknar väldigt lite de traditionella vindsnurrorna. Toppen kan med lite fantasi härleda tankarna till en gammaldags tvättvinda.

Konstruktionen är enklare men samtidigt mer effektiv och så går de tystare, en aspekt som är nog så viktig i lanseringen. Det här har alltså gjort att bland annat eljätten E.on. nappat på idén. Beställningen är på fyra aggregat till en början, men fler ordrar lär komma och styrelseordföranden i Vertical Wind, Mats Leijon, utesluter inte en lansering utomlands. Det här kan i sin tur ge fler jobb till Uppsala, tror han.

Vindkraftverken placeras i Falkenberg och börjar tas i bruk i slutet av nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista