Uppsalaföretag står sig bra i finanskrisen

Företagarna i Uppsala län visar inga tecken på att vara drabbade av finanskrisen. Det säger man idag på svenskt näringsliv.

- Våra företagare i länet svarar att de är positiva, men avvaktande. Man upplever att det är en viss väntan på vad som ska ske, säger Mia Liljestrand är biträdande regionchef i Uppsala.

Enligt den senaste konjunkturrapporten, som kom förra månaden, så tror 39 procent av näringsidkarna inom tjänste- och produktproducerande företag på en högre produktion och försäljning under de närmaste sex månaderna.

- Och det är någonting som är otroligt positivt, säger Mia Liljestrand.

- Nu har det hänt mycket på bara den senaste veckan, har du märkt av en oro på något sätt?

- Nej, inga sådana indikatorer alls. Vi gör ju en del företagsbesök och träffar många företagare runt om i länet och i de samtalen så har inte det här lyfts fram som en stor fråga.

Mia Liljestrand säger att en av de största utmaningarna för många av länets företag inte är finanskrisen, utan att hitta kompetent personal. En företagare som håller med om det är Bo Eliasson som är VD på Geosigma, ett konsultföretaget inom geoteknikbranschen.

- Ja, trots att det är finanskris så är det stora problemet rekrytering. Vi har svårt att hitta folk. Inom vår bransch har det varit små årskullar från universitet och högskolan i många år. Nu har väl det i och för sig vänt, men det är lite sent.

- Så det är svårt att hitta kompetent personal, vilket gör att vi får lite låsningar i vår utveckling. Det är för oss det största problemet, inte den globala krisen.

Lari Honkanen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista