Kommuner sparar i finanskrisens spår

Länets kommuner oroas av finanskrisen och lågkonjunkturens sjunkande skatteintäkter. Hälften kommunerna kommer att behöva justera sin budget. Det visar en rundringning som Upplandsnytt har gjort. 

Jacob Spangenberg, kommunstyrelsens ordförande i Östhammar, säger att kommunen kommer att behöva spara:

- Vi håller nu på att gå igenom, vi har en extra vända inför vårt budgetbeslut.och där känner vi att det är ett tufft åtagande.

Vilka verksamheter kommer att behöva spara?

- Ja, alla, men i klartext är det alltid socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden som får ta de största stötarna, eftersom det handlar om 75 % av hela budgeten.

Enligt Sveriges kommuner och landstings prognos har de kommunala skatteintäkterna minskat med drygt 2 %, det vill säga 18 miljoner, sen i somras. Lågkonjunkturen gör att fler blir arbetslösa och konsumerar mindre.

Av länets åtta kommuner kommer bara hälften att klara sin budget för 2009 och det är Håbo, Knivsta Tierp och Enköping. De resterande fyra kommer att behöva dra år svångremmen. Det gäller Uppsala, som vi berättade om i går, Östhammar, Heby, och Älvkarleby.

Lars Skytt, kommunalråd i Älvkarleby säger att planerade satsningar för 2009 ser nu ut att behöva läggas på is:

- I den budget vi lade i juni så har vi aviserat att vi ska bygga ut med fler förskolor för att kunna minska barnantalet i grupperna och det tror jag kan bli en knäckfråga, vi kommer att behöva justera de budgetramar som vi lade i juni.

Även renoveringen och ombyggnaden av Rotskärskolan i Älvkarleby, som planerades till 1 februari 2009 är ganska osäker nu:

- Vi kommer behöva sätta oss ner med flera banker och diskutera. Vi måste försäkra oss om att vi får låna pengar, och låna till en vettig nivå, säger Lars Skytt.

                                                        Monika Titor monika.titor@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista