Uppsala

Unik jävsanmälan i Uppsala tingsrätt

En domare i Uppsala tingsrätt är anmäld för jäv. Anklagelsen kommer från två åklagare i en rättegång som rör grovt rån och människorov. Enligt anmälan har domaren uppträtt på ett sätt som gör att hon anses ha tagit parti för de åtalade.

Så här säger kammaråklagare Elin Blank om varför hon anmält domaren:

- Vi ansåg att det fanns anledning att ifrågasätta den här domarens opartiskhet. Vi kände att i det läget vi var i förhandlingen att vi var tvugna att agera och reagera på det som hände.

Det som hände var bland annat att de åtalade under rättegången högljutt kommenterat målsägande utan att domaren ingrep. Hon ska också ha tilltalat de åtalade med det familjära uttrycket pojkarna.

Uppsala tingsrätt fattade på torsdagen beslut att ogilla anmälningen om jäv, med tillägget att det finns viss fog för kritiken mot domarens uppträdande. Två av nämndemännen biföll dock anklagelsen om jäv.

- Jag tycker det är bra att tingsrätten har tagit fasta på det vi har sagt och också uttalat sig på det sättet i beslutet. Men nu har tingsrätten sagt att det här var inte på den nivån att det var jäv och då för vi acceptera den bedömningen, säger säger kammaråklagare Elin Blank.

Upplandsnytt har utan framgång sökt domaren Ann-Christine Lindblom för en kommentar.

Lari Honkanen
lari.honkanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista