Insatser till elever kan försenas när friskolorna inte får information omgående. Foto: Maja Jacobsson / Scanpix
Uppsala

Friskolor kan missa elevinformation

Uppsalas friskolegymnasier får sämre information om elever vid övergången mellan grundskola och gymnasium, än de kommunala skolorna. Något som ofta leder till att extraresurser för att stödja elever med särskilda behov sätts in för sent, det menar företrädare för friskolor.

- Vi får inte de inte de erfoderliga uppgifterna, utan vi får själva eftersöka dem via föräldrar eller våra egna dokument, säger Peder Björk, rektor på Doktrinagymnasiet i Uppsala:

- Den enda informationen vi får är den så kallade betygsraden med sökandepoäng, men den innehåller ingen information om de haft studiesvårigheter i form av dyslexi eller dyskalkyli. Det här identifierar inte vi förrän det kanske gått flera veckor in på terminen, och då är det jättekänsligt att nivågruppera dem och då flytta om dem.

Flera friskolegymnasier i Uppsala tycker att den bristfälliga informationen är ett problem. Många friskolegymnasier skulle vilja få information om eleverna per automatik, som de kommunala gymnasierna.

Kajsa Wejryd är utvecklingschef för kommunala gymnasieskolor i Uppsala:

- Det vi sköter, det är övergången från en kommunal grundskola till en kommunal gymnasieskola.

De barn som har gått en kommunal grundskola och ska börja på ett fristående gymnasium, vad får de med sig för information?

- De får det som står på blanketten, men i övrigt så får de ingenting som vi från de kommunala skolorna bidrar med.

Fram till i fjol hade de kommunala skolorna i Uppsala så kallade överlämnandekonferenser där personal från grundskolorna och gymnasieskolorna kunde träffas och överlämna information om studiesvårigheter, eventuella diagnoser och allergier och på så vis skräddarsy en skolgång för elevens bästa. Men även där har det nu skett förändringar.

Istället för konferenser och muntlig överlämning får de kommunala gymnasierna numera ett papper med 1, 2 eller x, beteckningar som talar om för gymnasiet att det finns särskild information om eleven, som gymnasieskolan bör skaffa sig. Något som flera kommunala gymnasieskolor är missnöjda med.

Ingegerd Edenmark, biträdande rektor på Bolandgymnasiet i Uppsala visar upp ett papper från den nya överlämningen:

- Du ser att ettor och tvåor står för att jag ska kontakta grundskolan och så har jag fått en lista med namn och telefonnummer till skolledare på grundskolorna. Det är ett gigantiskt jobb istället för att få samma information på en eller ett par dagar. Det är en klar försämring, som det är nu, säger hon.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".