Friskare kor med ny metod
Uppsala

Lättare hitta juverinflammationer

Juverinflammationer hos kor kostar, varje år, mycket pengar både för lantbrukare och mejerier. Vissa typer av juverinflammationer kan vara svåra att upptäcka.

Maria Åkerstedt är forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala och hon har hittat en metod för att lättare hitta den här typen av inflammation.

- I dag mäter vi ett akut fasprotein, ett protein som helt enkelt finns i mjölken. Hos friska kor ska inte det här proteinet finnas.

Det rör sig om något som kallas för subklinisk mastit, en inflammation i kons juver som inte märks på kon, eller syns på mjölken, vilket är fallet vid vanlig juverinflammation.

Det finns redan i dag tester som kan upptäcka den här typen av juverinflamationer, men de är långsamma och det ökar risken för att fler kor i besättningen smittas och att mejeriet får ta emot dålig mjölk. Det test som Maria Åkerstedt och hennes kollegor har tagit fram är betydligt snabbare.

- Med det vi har jobbat med, det instrumentet som vi har här på labbet, så tar det åtta minuter att mäta idag.

Tanken är att den här tekniken ska kunna byggas in i de automatiserade mjölkningssystem som finns. Så när en sjuk ko blir mjölkad går ett larm som talar om att kon har akutfasprotein i mjölken, men för att det ska fungera så måste testet bli ännu snabbare.

Nu hoppas Maria Åkerstedt på att de ska få pengar för att utveckla den här tekniken. Och det finns pengar för både bönder och mejerier att spara på att upptäcka de subkliniska mastiterna i tid.

- För mejerierna är det klart att de skulle kunna göra en bedömning av mjölken som kommer in. För lantbrukarna för att få en kontroll av sin besättning, vilka är det som är sjuka.

De subkliniska mastiterna står för 80 procent av alla juverinflamationer

Upplandsnytt@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".