Stort gängbråk i Uppsala

Flygblad om EMU som delades ut av Nationaldemokraterna kan ha varit orsaken till det stora gängbråk som utbröt vid lunchtid på skolgården till Gränbyskolan i Uppsala.
Ett fyrtiotal ungdomar mellan 15 och 20 år deltog, flera av dem ska ha varit maskerade och utrustade med bland annat basebollträn. Enligt vakthavande befäl vid Uppsalapolisen, Jan Sjökvist, pekar de första uppgifterna på att bråket uppstått mellan Anti-fascistiska grupperingar, invandrargrupper och på andra sidan Nationaldemokrater. Polisen fick grepp på ett 20 tal ungdomar som identifierats och fotograferats, de är nu släppta på fri fot. De håller nu fortsatt kontroll över vad som händer eftersom nationaldemokraterna säger att de ska fortsätta utdelningen av flygblad som säger Ja till Sverige nej till EMU och avveckla mångkulturen. Polisen anser inte att flygbladen är främlingsfientliga och kan därmed inte ingripa mer än man redan gjort. - Vi blev tagna helt på sängen, säger vakthavande befäl Jan Sjökvist, vi kunde väl aldrig ana att man på en söndag under högmässotid skulle stöka till det såhär för oss. Vårdcentralen på Liljeforstorg har fått en ruta krossad av misstag. Polisen har ännu inga uppgifter om några personskador.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".