forsmark

Kärnkraftverk vill kommunicera bättre

Forsmarks kärnkraftverk kommer också att ansluta sig till det digitala kommunikationssystemet Rakel, som bland annat polisen ska gå över till.

– Det är viktigt för oss att ha de här kommunikationsmöjligheterna med framförallt polisen, säger Claes-Inge Andersson, informationschef på Forsmark.

Det digitala kommunikationssystemet Rakel, som ambulansen här i länet har börjat använda sig av och polisen kommer att ha, har enligt förespråkarna en rad fördelar. Rakel har bättre täckning i länet än det gamla systemet, sen går det inte att lyssna av och olika myndigheter kan kommunicera med varandra på ett enklare sätt.

På Forsmark menar Claes-Inge Andersson att Rakel skulle innebära en förbättring både i haveriberedskapen, där kärnkraftverkets anställda behöver prata med bland annat polis och länsstyrelse, men också vid bomblarm eller andra hot mot Forsmarks fysiska skydd. Ytterligare n fördel är att systemet kommer att vara rikstäckande så småningom, menar han.

– Vi ansvarar ju också för en del så kallade farliga transporter av bränsle och annat och då är det bra att kunna ha den här enkla kommunikationsvägen med polisen även i resten av landet.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista