Politiker backar om sjukavgift

Politikerna i landstingsstyrelsen i Uppsala län backar nu från sitt förslag om att höja avgiften för patienter som ligger inne på sjukhus. Förslaget som skulle innebära en höjning av avgiften med 176 % skulle slå hårt mot de psykiskt sjuka, anser kritikerna. Protesterna har nu gett resultat.
Landstingets majoritet - socialdemokrater, vänsterpartiet och miljöpartiet - ville höja avgiften för dom första 30 dagarna som man ligger inne från 60 kr per dygn till 80 kr. Men dessutom ville majoriteten slopa den halvering av kostnaden som hittills har inträtt efter dom första 30 dagarna. Där har avgiften hittills varit 30 kr, men föreslogs nu ligga på 80 kr per dygn, alltså samma som den blir för dom första 30 dagarna. Det här har fått Ann-Sofie Hansson-Pourtaheri att tillsammans med en kollega inom psykiatrin skriva till landstingsledningen och be att en halvering efter dom första 30 dagarna ska gälla också i fortsättningen. Avgiftshöjningen skulle drabbat framför allt dom psykiskt sjuka, som ofta har långa behandlingstider och som ofta lever på marginalen ekonomiskt sett, menar dom Följden kan bli att patienterna får stora skulder att betala efter sjukhustiden. - Många har kanske andra skulder som de samlat på sig under årens lopp som man behöver betala av och så får man dessutom det här då när man faktiskt behöver vård, säger Ann-Sofie Hansson-Pourtaheri. Nyligen klubbades avgiftshöjningen igenom i landstingsstyrelsen utan debatt. Men efter protesterna ser det nu ändå ut som om politikerna backar och kan tänka sig en halvering av avgiften efter en månads sjukhusvård även i fortsättningen. På måndag ska landstingsfullmäktige fatta det slutliga beslutet om vårdavgiftshöjningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista