Strejken in i ny fas

Vid midnatt utlyste Kommunal- arbetarförbundet storstrejk i stort sett hela landet. I Uppsala län strejkar kommunanställda i fem av våra sju kommuner.
Enköping och Älvkarleby är undantagna från konflikten. Strejken påverkar framförallt barnomsorg, skola och den kommunala sophanteringen. Den här gången omfattas inte barnomsorgen i Uppsala av strejken. I Knivsta kommun var man ännu igår kväll osäkra på hur strejken kommer att slå, om eller vilka politiker som ska öppna skolor och passa skolbussar. Lars Berglöv, socialdemokrat och oppositionsråd i Knivsta är kritisk till den sena informationen, som han tror kan ha en del att göra med att kommunen är så ny. Mycket pekar på att dagens utökade strejk som gäller tillsvidare kommer att bli mer kännbar än tidigare. Skolor kommer på flera håll i länet att hållas låsta och elever uppmanas att ta med sig matsäck då ingen mat kommer att serveras. Lokalerna kommer heller inte att städas vilket gör att flera kommuner stänger fritidsgårdar och sport- och simhallar. Lars Berglöv tror på en lösning i konfllikten och han hoppas den kommer snart. - Det finns ju en positiv vilja även bland de som är drabbade men håller man på för länge som minskar nog den viljan hos allmänheten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".