UPPSALA

Bälinge IF besvikna på Uppsala kommun

Dagen efter att Bälinge IF gav beskedet att föreningen avslutar sin elitsatsning på damfotboll, råder det i klubben besvikelse mot Uppsala kommun för att stöd till damfotbollen uteblivit.

-Ska Uppsala vara en idrottsstad, då måste alla goda krafter samverka och där har kommunen ett mycket stort ansvar, det säger Carl Lindberg, ordförande i Bälinge IF.

Uppsala kommun sa tidigare i år nej till att ge ett bidrag på 150.000 kronor till klubben. Men det hade inte räckt om Bälinge fått dom pengarna, beslutet att Bälinge IF och elitverksamheten för damer skulle gå skilda vägar hade blivit nödvändigt ändå, säger Carl Lindberg, det hade behövts ett långsiktigt stöd från kommunen för att Bälinge IF skulle ha behållit elitfotbollen:

-Hur skulle Umeå IK klarat sig i allsvenskan under alla dessa år om dom inte hade haft ett gediget stöd från Umeå kommun, säger Carl Lindberg.

Men moderaten Cecilia Forss, kommunalråd med ansvar för idrottsfrågor, känner sig inte medskyldig till Bälinge IF:s beslut. Hon säger att kommunen inte ensidigt kan gynna en enskild klubb, däremot funderar man i kommunen på hur man på annat sätt kan stöda elitidrotten:

-Det har mycket att göra med att träningsmöjligheterna ska vara bra och om det finns möjlighet hjälpa till med sånt som arbete och bostäder, säger Cecilia Forss.

Bälinge IF började med damfotboll 1969 och var tidigt med då damfotbollen började växa fram på allvar. Dom bästa placeringar som klubben nått är dom år då laget slutade trea i allsvenskan, det skedde två år efter varann 1997 och 1998.

Ordföranden för elitlaget Conny Sjöberg hoppas nu att Sirius ska säga ja till att ta emot damfotbollslaget och han tror att klubben har en del att vinna på det, inte minst imagemsäsigt.

-Trenden, både i Sverige och internationellt, är väldigt tydlig. Till och med föreningar som Arsenal och Lyon skaffar sig damlag idag. Jag tror att en modern fotbollsklubb idag har både herrfotboll och damfotboll.

                                     Mårten Nilsson marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista