Drömmen om motorbana i Enköping tar form

Enköpings kommun ska nu börja detaljplanera området där ett av de största projekten i kommunens historia ska ligga. Det handlar om den stora motorbanan som har planerats i flera år. Det nya miljardprojektet kallas Viking Motor Park.
Det är i Bårskärskogen mellan Härkeberga kyrka och Företagsparken i Enköping som Bo Fallbrink drömmer om att anlägga en internationell racingbana, och snart kan den vara på väg att förverkligas. Banan ska bli en av de största i norra Europa. Drygt 140 hektar skog ska avverkas. Vid en jämförelse på kartan skulle banområdet täcka stora delar av centrala Enköping. De motorintresserade kan se fram emot både vanlig banracing och ovalracing. Det ska även asfalteras en lång raksträcka som ska kunna användas för dragracing. Men än är inget bestämt. Bo Fallbrinks företag Aros Racetrack Development har visserligen avtal med kommunen om att få köpa mark, men i nuläget finns det ingen som kan betala för banan som kommer att kosta runt en miljard svenska kronor. - Vi har flera intressenter men ingen har skrivit på ännu. Det tunga arbetet kan ju vara att får dem att skriva på , säger Bo Fallbrink. För honom handlar det i första hand om att få tillstånd att bygga banan. Så länge han inte har klartecken från länstyrelsen och kommunen, är det enligt honom omöjligt att få företag att gå in med pengar i projektet. Många tvivlare hävdar att det handlar om alldeles för stora pengar för att nån ska våga satsa. - Det är en del som tycker att det här är fullständigt vansinnigt men jag har en bättre kunskap om det här i bakgrunden, säger Bo Fallbrink.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".