heby

Utlovad skattesänkning kan dröja

De planerade sänkningarna av kommunalskatten i Heby de närmaste åren kan bli mindre än vad som var planerat. Det är bland annat den finansiella krisen som gör att den utlovade skattesänkningen för nästa år med 45 öre och året därpå med 35 öre kan komma att bli mindre än så.

– Vi har lovat skattesänkningar, så någon sänkning blir det, säger Carina Schön (s), kommunalråd i Heby.

Någon form av sänkning av skatten blir det troligen nästa år, oklart hur stor den blir. Heby höjde skatten med 1 krona den 1 januari förra året bland annat på grund av länsbytet, och då var löftet att den kronan skulle ges tillbaka i etapper under dom tre följande åren, i år har en sänkning med 24 öre skett. Det som nu väcker frågan om det går att genomföra till exempel nästa års sänkning på 45 öre fullt ut, är bland annat finanskrisen.

– Men det finns andra saker i det här också. Vi har minskad befolkning och därmed mindre skattepengar.

På kommunen funderar man nu på hur besparingar ska kunna göras. Kan till exempel alla skolor finnas kvar?

– Vi kan ta en diskussion om skolorganisationen. Det finns de på landsbygden som vill starta friskolor, säger Carina Schön, socialdemokrat och kommunalråd i Heby kommun.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista