SLU och SVA ska spåra älgnedgång

På måndag börjar älgjakten i södra Sverige. Men några av de som ger sig ut i jaktmarkerna gör det inte för att jaga utan för att forska. I ett unikt samarbete mellan Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala och Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, ska man försöka ta reda på varför älgarna verkar föda färre kalvar i vissa delar av landet.

– Det började med att öländska älgjägare kontaktade oss 2007 med bakgrund av att de hade en dålig observerad reproduktion av kalvar. De vill ha reda på om någon sjukdom kunde ligga bakom, säger Jonas Malmsten vid SVA.

Det är Jonas Malmsten och Anne-Marie Dalin från SLU som leder projektet. Efter de öländska jägarnas upptäckt gjordes vissa studier där man upptäckte att många älgkalvar dog redan som embryon. Det som forskarna nu ska försöka ta reda på är dels hur spritt det här fenomenet är, men även samla in generell kunskap om hur älgarnas reproduktion fungerar. Material ska samlas in i Småland, Öland, Södertälje och Tibro. Forskningen pågår mitt i älgjakten och med hjälp av jaktlagen förklarar Jonas Malmsten:

– Blir det en skjuten älg kommer jaktlaget att ringa till en fältassistent som i ilfart åker dit för att ta färska prover. Proverna kommer sedan undersökas vid ett fältlaboratorium i Värnamo. Efter älgjakten kommer proverna till Uppsala för vidare analyser.

Än finns inga teorier kring varför älgarnas reproduktion inte verkar fungera som den ska. Rent teoretiskt kan fenomenet vara spritt bland alla världens älgar, och det kan vara allvarligt för älgstammen.

– Tappar man hälften av sina embryon, då föder man bara hälften så mycket kalvar. På sikt blir det för dålig tillväxt i älgstammen, och då måste man rätta in avskjutningen efter det, säger Jonas Malmsten vid SVA. 

Förhoppningen är att ett första preliminärt svar på gåtan ska kunna presenteras någon gång i början av nästa år.

Erik Möller
erik.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista