uppsala

Buss i Sävja utsatt för stenkastning

En stadsbuss i Uppsala har återigen utsatts för stenkastning. Det var vid 21-tiden på lördagskvällen som en buss på linje 5 fick tre rutor krossade i Sävja.

Polisen hade hundpatruller på plats i Sävja men kunde inte hitta några stenkastare. Också Gamla Uppsala Buss var på plats efter stenkastningen.

– Det måste ha varit flera som kastat, eftersom det var tre rutor som gick. Den första var på förarsidan, och sedan två rutor bakåt. Stenen kunde ha träffat föraren och då vet man inte vad som kan ha hänt, säger Janne Burström, trafikchef på Gamla Uppsala Buss.

Han berättar att stenkastningen oroade resenärerna i bussen och de som skulle åka med senare bussar.

– Många hade ingen aning om att det hänt tidigare, några blev rädda och undrade om man törs åka. Vi berättade då att man ska vara lite vaksam och se sig för och titta ut genom fönstren, säger Janne Burström.

Problemen har varit stora med stenkastning mot bussar i höst, i bland annat stadsdelarna Gottsunda, Sävja och Stenhagen i Uppsala. Någon bra lösning på problemet har inte Janne Burström:

– Både vi och polisen cirkulerade i området och pratade med folk, men det hjälper bara för stunden. Dra in linjer någon enstak kväll? Det hjälper också bara för stunden. Då måste man titta på att dra in linjer under lång, lång tid, men jag tror inte det heller är rätt väg att gå.

I morgon måndag kommer Gamla Uppsala Buss ledning ha ett möte med Uppsala kommuns gatu- och trafiknämnd om problemet med stenkastning mot stadsbussar i Uppsala.

Under lördagskvällen anmäldes ytterligare två fall av stenkastning mot fordon. Då var det vid Bärbyleden i Uppsala där till exempel en minibuss fick en ruta krossad.

Erik Svensson
erik.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista