Strejken behandlas olika på Uppsalas skolor

Hur kommunalstrejken på skolorna behandlas skiljer sig från skola till skola i Uppsala. Fastän kommunen begär att alla skolor ska öppnas av lärare eller den som är först på plats håller Katedralskolan stängt.
- Vi följer vaktmästarnas rekommendationer. De brukar låsa upp och stänga skolan och eftersom de nu strejkar så följer vi det, säger Per Arnestål som är biträdande rektor på Katedralskolan. I Östhammar, Tierp och Knivsta har politikerna varit ute och låst upp skolorna. I Håbo har skolorna tidslås och öppnas automatiskt. Uppsala kommun ser inte öppnandet av skolor som en uppgift som uteslutande kan göras av vaktmästarna utan menar att vem som helst som har nycklar har skyldighet att låta skolan stå öppen. Men på Katedralskolan är det alltså stängt men det innebär inte att eleverna får stå utan undervisning. - Eleverna har lektioner ändå. I naturvetenskapliga ämnen passar det bra med exkursioner men jag har också sett elever och lärare som samlats på skolgården, säger Per Arnestål.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".