Sjukhusmat

Mat ska inte lagas på Akademiska

Patientmaten på Akademiska sjukhuset i Uppsala föreslås levereras från annan ort. Vad innebär det för de anställda? Hur länge får potatisen hållas varm? Är köksflytten bättre för miljön? Läs direkt i utredningen.

Förslaget innebär att köket på Akademiska nu byggs om till ett mottagningskök. Men exakt vad det här kommer innebära för den personal som i dag arbetar i köket är oklart. Slavica Ivis är distributionschef i köket.

- Vi jobbar på som vanligt och väntar på beslutet, säger Slavica Ivis
- Finns det någon risk att det försvinner några arbetstillfällen här ifrån?
- Ja, det får vi väl se.
- Kvaliteten är bättre som vi har nu, hundra gånger bättre, säger Maria Ivis.

I slutet av april i år kunde Upplandsnytt berätta att sjukhuset höll på att utreda om patientmaten, som i dag tillagas på Akademiska sjukhuset, i framtiden i stället skulle kunna köpas in från en leverantör. Utrendningen är nu klar, och där föreslås mycket riktigt att det nuvarande produktionsköket ska byggas om till ett mottagningskök. Meningen är då att maten - när den anländer till Akademiska - färdigställs på brickor och levereras ut till de olika avdelningarna. Väl där så värms den upp innan servering till patienterna. Så här sa några anställda på thoraxkirurgiska avdelningen tidigare i år när Upplandsnytt uppmärksammade det hela.

- Det låter inte rimligt alls för patienterna omvårdnad
- Knepigt. Jag har ingen förståelse för det.
- Jag tror inte att det blir god mat som när det lagas till där nere. Det är ju pinsamt rent ut sagt.

Även om politikerna i landstingsstyrelsen i slutet av oktober fattar beslut enligt utredningens förslag så kommer det att dröja åtminstone till slutet av nästa år innan det nya mottagningsköket står klart. Björn Ragnarsson är biträdande sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset. Han menar att utredningen visar på att det inte alls behöver bli sämre mat.

- Maten kommer att hålla samma goda kvalitet som tidigare. Fördelen med det här systemet är att patienterna serveras maten mer flexibelt.

- Men är det inte ändå ett steg tillbaka om den inte tillagas på plats på Akademiska?

- Vi har ju tittat på det där förstås. Det finns ingen evidens att maten skulle bli sämre. Tvärtom så har man kunnat visa på att näringsinnehåll, smak och utseende blir det samma om man lagar det på ett annat ställe än om man gör det på sjukhuset. Så det finns inget som tyder på det, säger Björn Ragnarsson.

I slutet av oktober ska landstingsstyrelsen ta ställning och fatta beslut i frågan.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista