Hårda miljökrav på Enköpings planerade motorbana

Även om den planerade motorbanan Viking Motor Park i Enköping uppfyller svenska miljökrav är det inte säkert att den får byggas.
Det är Bo Fallbrinks företag som vill bygga Viking Motor Park i Enköping och de har tagit fram en så kallad miljökonsekvensbeskrivning. Där redovisas vilka effekter banan har bland annat på växt- och djurlivet och på luften och grundvattnet. Det finns också med mätningar på hur mycket det kommer att bullra. Länsstyrelsen prövar sen om motorbanan uppfyller de miljökrav som riksdagen beslutat om. Banan kommer att prövas mot två stora lagstiftningar, miljölagen och plan- och bygglagen. Handläggare på länsstyrelsen säger att ett beslut kan komma tidigast i slutet av året. Ett beslut som blir avgörande för Bo Fallbrink. - Först måste vi få igenom den här konsekvensbeskrivningen. Skulle inte den bli godkänd blir det definetivt ingenting, säger Bo Fallbrink. Kommunen ska under våren och hösten pröva motorbanan Viking Motor Park mot plan- och bygglagen. Motorbanan finns redan planerad i Bårskärskogen i kommunens översiktsplan från 2001. Och det som nu ska göras är att mer i detalj bestämma vilken verksamhet kommunen vill ha på området. Patrik Holm, planchef på Enköpings kommun, anser att det är två stora frågor som måste lösas. - Det är bullerfrågan och frågan om hur man löser trafikapparaten eftersom det blir mycket trafik på kort tid, säger Patrik Holm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".