1 av 2
Busschauffören Kim Jonsson
2 av 2
En hög med incidentrapporter från Uppsalas bussförare.

Ökat våld mot bussförare

En ny rapport från fackförbundet Kommunal visar att hot och våld blivit vardagsmat för de chaufförer som kör stadsbussarna i Uppsala. Så sent som i helgen utsattes en buss i Sävja för stenkastning.

Sedan den 8 september har det i Uppsala skett minst 18 olika incidenter, enligt Gamla Uppsala buss, där äpplen, ägg och sten har kastas mot bussar, den senaste händelsen var i lördags i Sävja, där tre rutor gick sönder på buss nummer 5. Irritationen växer bland nu bland bussförarna som vill ha åtgärder.

Det krävs åtgärder från flera håll för att få stopp på stenkastningen mot bussar, det säger moderata kommunalrådet Cecilia Forss efter den senaste tidens problem, men någon direkt lösning har hon inte.

– Därför måste man arbeta på bred front och se om vi hittar orsakerna till det. Bussbolagen får naturligtvis se om de kan ha någon extra bevakning. Sedan gäller det också att inte bara se att stenar kastas utan också få fatt i den som kastar, säger Cecilia Forss.

Kim Jonsson har kört buss i 20 år och är skyddsombud på Gamla Uppsala Buss.

De hotfulla situationerna uppstår ofta när chaufförerna ska kontrollera passagerarnas biljetter. Inte sällan får de höra diverse fula glåpord och ibland är det fysiska våldet mycket nära, berättar Kim Jonsson.

– Man kan få en knytnäve uppsatt framför näsan och höra att om man inte släpper på nån så kan det hända saker. Många börjar känna en oro för att köra på kvällar och helger.

Enligt Kim Jonsson på Gamla Uppsalabuss har problemen med hot och våld på bussarna blivit allt värre med åren. Det är stökiga gäng, bråk mellan passagerna, tjafs med betalningen och saker som kastas mot bussarna. För regiontrafiken ser det likadant ut säger man där, ett stort problem är berusade som åker från länets ytterdelar till Uppsala och sen tillbaka, ännu fullare.

I den rapport fackförbundet Kommunal släppte idag uppger tre av tio tillfrågade anställda i kolletivtrafiken i Sverige att de varit utsatta för hot i arbetet under det senaste året. Men det finns ett stort mörkertal menar Bill Eriksson från Kommunal som kör regiontrafik i länet.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista