Uppsala

Landstinget kan missa miljökrav

Att patientmaten på Akademiska sjukhuset i Uppsala i framtiden kan komma att tillagas på annan ort kan leda till att landstinget inte lever upp till kraven om bland annat ekologisk mat. Det säger i dag miljöpartisten Johan Edstav, ledamot i landstingsstyrelsen.

Bakgrunden är den utredning som föreslår att maten ska tillagas på annan ort för att sedan värmas upp innan servering till sjukhusets patienter:

- Det kommer bli en större miljöpåverkan eftersom maten måste fraktas mer. Dels ska det fraktas till ett kök någonstans där det ska tillagas, sedan ska det fraktas ytterligare en gång.

- Dels kommer vi inte ha samma kontroll på råvarorna som vi hade tidigare. Vi kommer inte kunna styra hur mycket vi vill ha av bland annat kravmärkt och rättvisemärkt. Inte minst se till att de inte finns några genmodifierade livsmedel, säger Johan Edstav.

Johan Edstav är inte bara kritisk till det här ur ett ekologiskt perspektiv. Han menar också att byggandet och driften av ett mottagningskök inte är billigare än ett produktionskök.

Landstingsstyrelsens ordförande, moderaten Erik Weiman, vill i dag inte kommentera vare sig utredningen eller kritiken:

- Där vill jag diskutera med Johan Edstav innan jag har några synpunkter på det. Jag tycker det är viktigt bra att vi har bra och allsidig politisk bedredning av det här, utifrån det underlag vi har fått.

Vad tycker du om att patientmaten på Akademiska kan komma att köpas in utifrån?

- Vi har varit väldigt tydliga med att det är väldigt viktigt att vi får mat till patienterna av bra kvalité, som är hälsosam, som en del i patienten vardag, men också att vi har en kostnadseffektiv hantering av detta, säger Erik Weiman, moderat ordförande i landstingsstyrelsen.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista