Lars-Olof Larssons utsikt kan snart bestå av 650 bostäder, bl a trevåningshus. Foto: Mårten Nilsson/SR.

Kommunens handläggare fick lön av byggbolag

Boende i Vilan i Uppsala agerar nu för att stoppa kommunens planer på att bygga ett nytt bostadsområde på åkermarkerna vid Sävja gård. De boende är kritiska mot kommunens handläggning och ifrågasätter om den varit neutral.

Den person som för kommunen arbetat fram detaljplaneförslaget för hur området ska se ut, har nämligen samtidigt varit avlönad konsult för byggbolaget som planerar att bygga i området, JM. Något de boende har reagerat kraftigt mot.

- När han kom hit och började prata om det här så fick man en känsla av att han skulle tala om för oss att vi inte kunde påverka det här någonting, säger Lars-Olof Larsson.

- Jag tror han ser JM’s ärenden enbart, och inte vad som är bäst för kommuninvånarna, säger en annan boende.

650 bostäder ska byggas på jordbruksmarken vid Sävja gård. Det är landsbygd som förvandlas till tätbebyggelse, och de närboende har samlat in namnlistor för att stoppa bygget.

De ifrågasätter hur ärendet hanterats av kommunen. Den person som för kommunens räkning arbetat fram detaljplaneförslaget för hur området ska se ut, har haft sin lön, sin konsultlön, från JM, det byggbolag som vill bygga i området. Varför blev det då så?

- Det är väl att det varit en tidspress och vi haft ont om folk, säger t f stadsbyggnadsdirektören Ingvar Blomster, som inte var chef då det här ärendet blev aktuellt.

Han säger att han som chef inte skulle godkänt ett sånt upplägg:

- Jag tycker inte man ska ha det på det sättet. Min målsättning är att konsulter ska vara betalda av kommunen. Jag är kanske mer noggrann än andra varit just när det gäller diskussionen om vi företräder allmänheten eller byggherren. På den punkten måste man vara bus-klar, att det verkligen finns en neutral part som gör bedömningarna i detaljplaneärenden.

Visserligen är det ändå alltid till slut exploatören, byggbolaget, som betalar framtagandet av en detaljplan, men det vanliga är att kommunen anlitar en konsult, och att byggbolaget sen ersätter kommunen för konsultkostnaderna. Det som är speciellt i det här fallet är alltså att konsulten varit direktbetald av byggbolaget.

I det här fallet är det också så att boende som tagit kontakt med kommunen för att diskutera ärendet blivit hänvisade till konsulten, och då kommunen kallade till informationsmöte i Sävja stod konsultens namn i handläggarfältet i kommunens egen handling. Något som Ingvar Blomster tycker är fel:

- Det hade varit bättre om det stått att han var plankonsult.

Konsulten i ärendet, Claës Breitholtz, säger att han själv märkt av de boendes misstro:

- Vid nåt enskilt samtal så har jag uppfattat att markägaren sett mig som byggbolagets handgångne man.

Då du var ute och talade med de boende i området, vem representerade du då?

- Då representerade jag kommunen förstås.

Men var betald av JM?

- Ja.

Men stadsbyggnadsdirektören har en annan uppfattning:

- I det läget företrädde han ju inte oss, kan man säga.

- Både jag och kommunen har uppfattat mig i praktiken som kommunal handläggare, säger Claës Breitholtz.

Bland dom boende är reaktionerna starka:

- Ska det byggas så avancerat som det ska göras här, med så oerhört många bostäder, så ska det gå rätt till, säger Marianne Leimar.

- Det här är sämsta tänkbara mark att bygga på, med tanke på järnvägen, stora vägen, ån, det är dimmor, fuktigt, mygg och nordanvind, säger Karin Larsson som också bor i området.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista