Politiker fälldes

Vänsterpartiets ledare i Tierp, Urban Blomster, fälldes idag för misshandel av en då 14-årig pojke.

Den nu femtonåriga pojken vittnade i Uppsala tingsrätt idag om hur han och Urban Blomster hamnat i bråk en dag i juni i Tierp. De båda är överens om att hård ordväxling uppstod och att Blomster med ett fysiskt grepp dragit pojken med sig. Men sen går historien isär. Pojken vittnade om hur Blomster tagit ett hårt strypgrepp om hans hals, och tryckt upp honom mot en dörr, så pass hårt att han fick svårt att andas, något Blomster nekade helt till. Åklagaren däremot ansåg det styrkt att pojken hade misshandlats:
- Vi har hört honom berätta det på ett mycket trovärdigt och återhållsamt sätt om den här händelsen, sa hon vid dagens rättegång.

Tingsrätten ansåg att pojkens berättelse är trovärdig, och den stöds också av ett vittne och foton polis tagit på rodnader på pojkens hals.

Blomster har tidigare dömts för misshandel 2004, och klev då av sina politiska uppdrag för att sedan återkomma till valet 2006. Under rättegången framgick det att Blomster och pojken ingår i en grupp människor där det under en längre tid funnits konflikter, och den tidigare domen mot Urban Blomster rör också en person ur den gruppen. Blomster själv ville inte kommentera domen, men fick frågor om de politiska följderna i rätten idag.

Om du nu fälls för misshandel, vad händer då med ditt politiska liv?
- Jag vet inte.

Men du är orolig för det?
- Ja.

Blomster fälldes för misshandel och dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst, och ska också betala skadestånd på 8100:- till pojken. Vi har inte kunnat nå Urban Blomster för en kommentar.

Vänsterpartiets ordförande i länet har tidigare sagt att partiet inte skulle agera om han friades den här gången.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista