Kvinna åtalad för förskingring

En kvinna anställd vid ett it-bolag i Uppsala åtalades idag misstänkt för att ha förskringrat drygt 15 miljoner kronor från sin arbetsgivare.

I sitt jobb pysslade den åtalade kvinnan med ekonomiska frågor och hade på så vis tillgång till företagets konton.

För ett par år sedan började hon spela på olika spelsajter på internet - till en början med egna pengar, sen med lånade pengar och till slut tog hon it-företagets pengar som insats.  Med jämna mellanrum gjordes överföringar på några hundratusen kronor från bolaget till privata konton. Vid några tillfällen förde kvinnan också tillbaka pengar till företaget.

Kvinnan, som jobbat länge på företaget, var omtyckt och betrodd. Genom sin position hade hon inga problem att dölja vad hon höll på med.

I augusti i år stod företaget inför en större betalning med ett kraftigt naggat kapital på kontot. Kvinnan skickade då ett mail hemifrån till sina kollegor och la korten på bordet. Hon har även erkänt gärningen inför såväl polis som åklagare.

Åklagarmyndigheten rubricerar det inträffade som grov förskingring.

                                       August Bergkvist  august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista