Här på åkermarken vid Sävja Gård planeras 650 bostäder. Foto: Claes Brattström

"Inga problem med konsult på dubbla poster"

Byggnadsnämndens ordförande moderaten Liv Hahne ser dock inga problem med det man kan uppfatta som dubbla roller för konsulten som tagit fram detaljplanen för ett nytt bostadsområde i Sävja.

Detaljplaneförslaget för det nya planerade bostadsområdet vid Sävja gård i Uppsala har för kommunens räkning arbetats fram av en konsult som varit betald av byggbolaget JM, det berättade Upplandsnytt  om i morse.
- Integriteten hos politiker och tjänstemän måste vara så stor så att oavsett om vi beställer en konsult för en plan, eller exploatören gör det, måste vi vara neutrala, säger Liv Hahne.

Boende i området kring Sävja gård vill stoppa bygget av ett nytt bostadsområde med 650 bostäder. De ifrågasätter om kommunens handläggning varit neutral, eftersom konsulten som arbetat fram detaljplaneförslaget för hur området ska se ut, varit betald direkt av JM som ska bygga där.

Byggnadsnämndens vice ordförande, socialdemokraten Monica Östman, tycker att det är principiellt tvivelaktigt att använda konsulter som i det här fallet.
- Man kan använda konsulter, men då ska kommunen upphandla dem. Trovärdigheten kan bli tveksam om man gör som i det här fallet, säger hon.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista