Ingen gynekolog i Östhammar

Sedan några månader tillbaka saknar Östhammarsborna en gynekologmottagning. Istället hänvisas patienterna numera till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Risken är stor att det fortsätter vara så även i framtiden. Christina Andersson, som bor på Gräsö, är kritisk till att man tagit bort möjligheten till att träffa en gynekolog i Östhammar. - Man säger att man ska komma till Östhammars kommun. Att man ska bo här för allt här är så bra och bla bla bla, och allt det där. Men sen tar man bort sådana här tjänster som är så viktiga. Det här drabbar inte bara mig utan väldigt många människor, säger Christina Andersson.

I många år har de som bor i kommunen haft möjligheten att träffa en gynekolog på vårdcentralen i Östhammar. Landstinget har haft en så kallad konsultmottagning där, som innebär att en gynekolog från Akademiska sjukhuset i Uppsala åkt till Östhammar en gång i veckan för att träffa patienter som bokat tid. Enligt verksamhetschefen på vårdcentralen har det varit fullbokat i stort sett varje gång gynekologen kommit. Men sedan i juni i år så har kommuninvånarna inte haft den här konsultmottagningen. Den gynekolog som de senaste åren kommit till Östhammar har nämligen gått i pension, och när Christina Andersson, som bor längst upp på Gräsö ringde för att boka en tid nyligen fick hon veta att det inte längre gick.
- För mig innebär det att jag måste planera en heldagsutflykt för att kunna gå till gynekologen.

Inom landstinget så är det beställarenheten som ordnar avtal med sjukhuset så att konsultmottagningar ute i länet kan fungera. Niklas Rommel på beställarenheten berättar att det kommer att bli svårt att lösa det här problemet.
- Vi vet inte om det kommer fortsätta. Det kommer att bli svårt eftersom det är ont om gynekologer. Då är frågan om man ska prioritera konsultverksamheten eller om man istället ska låta de berörda kvinnorna åka till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".