Tandvård för hemlösa permanent

Tandvården för de hemlösa i Uppsala ser ut att bli permanent. I ett år har kommunen tillsammans med landstinget och folktandvården, haft ett försöksprojekt med hopp om att 10 hemlösa skulle få hjälp med sina tänder.

Läkarmottagningen för hemlösa som öppnades i Uppsala 2005 såg redan från start sett ett behov av tandvård för de hemlösa. En bättre tandhälsa menar de, hjälper patienterna att förbättra sin hälsa i stort.

På våren 2007 startade ett ettårigt projekt mellan kommunen, landstinget och folktandvården med hopp om att 10 hemlösa skulle få tandvård och att man efter en utvärdering sen skulle de fördelarna och permanenta verksamheten. Det har gett goda resultat. 9 patienter har erbjudits vård. 5 av dem är klara med sin behandling, en pågår och intresset för tandvården bland de hemlösa är stor. 5 personer står i dagsläget i kö.

I ett förslag till politikerna i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden menar nu tjänstemännen att detta bör fortsätta och vara en permanent verksamhet. Beslut tas idag av politikerna i nämnden.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".