Staten utreder utsatta upplänningar

Nu ska staten utreda människor som blivit utsatta för övergrepp och vanvård. I Uppsala län har hittills 11 personer intervjuats. En av dem är Siv Holmgren i Uppsala som placerades i sitt första fosterhem. Där utsattes hon för sexuella övergrepp av mannen och annat våld från kvinnan.

– Hon spöade mig, jag tvingades äta gröt som jag kräktes upp. Då tvingades jag äta kräkset. Jag piskades med en trävisp, det gjorde så ont att jag inte kunde sitta. Jag lade mig i hundsängen för att sova, berättar Siv Holmgren.

Totalt var Siv Holmgren i tio olika hem, varav myndigheterna placerades henne i fyra-fem. I det sista fick hon ständigt arbeta, hon blev gratis arbetskraft säger hon, och fick inte fortsätta studera och ha kontakt med sina anhöriga.

– Det var ingen människa som tog i mig på fyra år.

Hennes upplevelser har påverkat hela hennes liv. Hon är inte ensam, granskningen som pågår nu vill beskriva de övergrepp och den vanvård som skett i barnavården fram till slutet av 1900-talet. Göran Johansson arbetar med utredningen:

– Det är viktigt att beskriva för att de här personerna ska få upprättelse, och få ge sin bild av en mörk del av våra svenska historia.

Siv Holmgren tycker att det är viktigt att berättelserna kommer fram:

– Folk måste få veta vilket helvete vi hade. Det måste komma fram hur i illa fosterbarn kan behandlas. Och framför allt, det får inte fortsätta hända, avslutar Siv Holmgren.

Till sin undersökning vill utredarna komma i kontakt med upplänningar som bott i fosterhem och barnhem och som utsatts för misshandel, sexuella övergrepp eller liknande.

Fram till första mars 2009 kan man anmäla sitt intresse och berätta om sina erfarenheter, och förstås är man garanterad anonymitet.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista